Μαρία Γαλλιού: Τώρα είναι η ώρα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου

Μαρία Γαλλιού: Τώρα είναι η ώρα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου

Η Μαρία Γαλλιού είναι υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στο Νομό Λάρισας. Μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας.
Αισιόδοξη, ανθρωπίστρια και μαχήτρια. Υπηρέτης της Θέμιδος κι όχι επαγγελματίας της πολιτικής. Αυτοδημιούργητη, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο να δραστηριοποιηθεί στη Λάρισα, την πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγαπά. Δεν το μετάνιωσε, μα ούτε και παραβλέπει τις δυσκολίες που συνάντησε στη διαδρομή της. Η Μαρία, 36 ετών σήμερα, πιστεύει βαθιά ότι η γενιά της, η γενιά που βιώνει περισσότερο από κάθε άλλη τα απότοκα της κρίσης, είναι αυτή που πρέπει να βροντοφωνάξει «παρών». Πήρε την απόφαση να κατέβει ως υποψήφια στον Δημοκρατικό Χώρο με το Κίνημα Αλλαγής για να μπορεί όταν στο μέλλον τη ρωτήσουν τα παιδιά της «μαμά, εσείς τι κάνατε για να σώσετε την Ελλάδα» να τους απαντά με καθαρό βλέμμα «Ότι κάνουν πάντα οι Έλληνες, το παλέψαμε…».

Μητέρα του 10 ετών Μιχάλη, του 7 ετών Γιάννη και της 3 ετών Ελισάβετ-Μαρίας, σύζυγος του Νίκου Πουλαράκη, θεωρεί βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας το δημογραφικό πρόβλημα και την ακατάσχετη αιμορραγία του brain drain. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τα 24 της χρόνια διατηρεί δικηγορικό γραφείο, με την ανάγκη της για εξέλιξη να την οδηγεί στο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό Δίκαιο και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για να λάβει το πτυχίο από το Τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Το Συνεταιριστικό και Εταιρικό Δίκαιο είναι οι τομείς της ειδίκευσής της, ώριμη επιλογή της αφού ως άνθρωπος της αγοράς συνειδητοποιεί τις συνέπειες της «δαιμονοποίησής» της. Πολυπράγμων και πολυσχιδής προσωπικότητα, με κοινωνικές ανησυχίες θέτει ως απόλυτη προτεραιότητά της την προστασία του θεσμού της ελληνικής οικογένειας ως εκ τούτου κι η ενεργή ενασχόληση της με υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Μότο της το καζαντζακικό «Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι».

Μιλάει στην elassona-city.gr για τις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου όπου κατεβαίνει υποψήφια βουλευτής στο Νομό Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής:

-Κυρία Μαρία Γαλλιού κατεβαίνετε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές, έχοντας παρακαταθήκη μια σοβαρή επαγγελματική εμπειρία στη δικηγορία και τη νομική συμβουλευτική. Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι για εσάς η συγκεκριμένη πολιτική κάθοδος με το Κίνημα Αλλαγής;
-Με αφορμή την ερώτηση σας, θα μου επιτρέψετε να προχωρήσω σε μια, πρώτη, επισήμανση: δεν είναι μόνο η επαγγελματική μου εμπειρία και ο αγώνας μου στον στίβο της εργασίας, όπως, ορθά, επισημαίνετε. Είναι, πρωτίστως, η απόλυτη συνειδητοποίηση, από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου ακόμα, του ρόλου του ενεργού πολίτη. Του πολίτη δηλαδή που έχει συνειδητοποιήσει πως οποιαδήποτε αλλαγή περνάει μέσα από την ενεργή, δική του, συμμετοχή στα κοινά. Επιπροσθέτως, είναι το όραμα που αναπτύσσεται και ανθίζει μέσα σε έναν ιδεολογικό προσανατολισμό ξεκάθαρο και ιστορικό: εκείνον της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης του Κέντρου, που έφερε τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα και στη δημοκρατία. Η ευθύνη λοιπόν είναι μεγάλη, όταν κανείς προσδιορίζεται ως ενεργός πολίτης στους κόλπους της ιστορικής αυτής παράταξης.

-Το Κίνημα Αλλαγής βελτίωσε τα ποσοστά του, ανέβηκε στην τρίτη θέση στις Ευρωεκλογές και ευελπιστεί να πράξει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές με την Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι. Πόσο κοντά είναι σε αυτόν τον στόχο και πόσο μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο να εμπιστευτεί ξανά τον χώρο της κεντροαριστεράς;
-Κύριε Λιάνο δεν είναι στόχος μας να «επηρεάσουμε» κανέναν πολίτη. Στόχος της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης είναι να γράψουμε το μέλλον με τα δικά μας χέρια, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη κοστολογημένο, μετρήσιμο και ελκυστικό για την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών για την Ευρωβουλή είναι ξεκάθαρο: οι πολίτες ανέδειξαν το Κίνημα Αλλαγής Τρίτη πολιτική δύναμη επειδή συνειδητοποίησαν την πρακτική σημασία του ιστορικού ρόλου, για τον οποίο σας μίλησα νωρίτερα. Το Δημοκρατικό Κέντρο δεν μπορεί να εκφραστεί από τις ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού, όπως εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από αυτές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, όπως εκφράζονται από τη ΝΔ. Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς είναι εδώ, εκφράζονται από το Κίνημα Αλλαγής και τώρα που οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει τις απατηλές ονειρώξεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπάθησε να τους εξαπατήσει, έδωσαν την εντολή ενίσχυσης του Κινήματος. Αυτή ακριβώς η εντολή θα είναι ακόμα πιο ισχυρή στις 8 Ιουλίου, την επομένη των εκλογών, όπου στόχος μας είναι να λάβουμε την διερευνητική εντολή.

-Κατάγεστε από μια περιοχή καθαρά αγροτοκτηνοτροφική ενώ πήρατε την απόφαση να ανοίξετε πολιτικό γραφείο στην Ελασσόνα και επισκέπτεστε τακτικά τον διευρυμένο δήμο. Ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στην επαρχία Ελασσόνας ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στις αγορές;
-Κατάγομαι, όντως, από μια περιοχή και από μια οικογένεια που μου έδειξαν από νωρίς ποιες είναι οι ανησυχίες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου. Έχω τα βιώματα μου, τα οποία αποτελούν και πυρήνα της πολιτικής μου ταυτότητας. Ο δήμος Ελασσόνας αλλά και κάθε δήμος του νομού και της χώρας μας ολόκληρης, έχει τα δικά του, ιδιαίτερα, συγκριτικά πλεονεκτήματα, που προσδιορίζονται από την γεωγραφική του θέση, τις ιστορικές του καταβολές, και την σύνθεση της κοινωνικής και οικονομικής του δομής. Ο Δήμος Ελασσόνας για παράδειγμα είναι γνωστό πως αποτελεί την πρώτη περιοχή παραγωγής γάλακτος σε ολόκληρη την χώρα. Προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, όπως το μέλι ή το κρέας, μπορούν να συναγωνιστούν τα αντίστοιχα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα βότανά της είναι μοναδικά, ενώ η σκιά του μυθικού Ολύμπου πέφτει βαριά επάνω σε ολόκληρη την επαρχία. Αυτά είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία, όμως, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, τα συναντά κανείς σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν μπορεί λοιπόν τώρα, μετά από δέκα χρόνια χρεοκοπίας, να μην μπει σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα έχεις ως στόχο ακριβώς αυτόν: την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε μια σύγχρονη στρατηγική καινοτομίας και ανάπτυξης.

-Ο Νομός Λάρισας, ο διευρυμένος Δήμος Ελασσόνας βασίζονται στη παραγωγή προϊόντων μα και στο εμπόριο, στις καινοτόμες επιχειρήσεις, στον τουρισμό. Πως μπορεί ο Νομός Λάρισας να αναπτυχθεί περισσότερο; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ένας εκλεγμένος βουλευτής της περιοχής;
-Πάντοτε ήμουν της άποψης πως κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του, αυτά που μπορούν να πετύχουν οι πολλοί. Δεν είναι λοιπόν, τόσο σημαντικό, το τι μπορεί να κάνει ένας βουλευτής μεμονωμένα. Αυτό που είναι αναγκαίο πλέον είναι η συστράτευση, η συνεργασία και η ενότητα όλων, πολιτικών και πολιτών, ώστε η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να έρθουν στη χώρα νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για όλους, ιδιαίτερα όμως, για τους νέους ανθρώπους. Η αιμορραγία αυτή, που έχει να κάνει με την φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από κει και πέρα, σίγουρα η πολιτική ταυτότητα και η ιδιοσυγκρασία του καθενός είναι σημαντική στην πολιτική. Στόχος δικός μου είναι να δουλέψω και να συνεργαστώ με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του νομού, ώστε να καταφέρω, στο μέτρο που μου αναλογεί, να προσφέρω το οξυγόνο που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται πλέον ένας αέρας ανανέωσης και αναζωογόνησης παντού. Με πίστη στο μέλλον και στις ικανότητες των νέων ανθρώπων. Ο ιστορικός κύκλος, προσώπων και πρακτικών, κλείνει οριστικά με την χρεοκοπία της χώρας. Τώρα είναι η ώρα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από τα χέρια όλων εκείνων που έχουν μάθει να αγωνίζονται καθημερινά και να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Πλέον, εμείς είμαστε τα κύτταρα του πολιτικού γίγνεσθαι.

Πηγή: elassona-city.gr